DirectX 12; Getirdikleri ve Götürdükleri

DirectX 12′ nin hayatımıza girmeye başlaması ile sorularıda yanıtlanmaya başlıyor. XII ‘ nin en önemli sorunlarından birisi olan ve yeni nesil özellikleri içerisinde yer alan CPU cekirdeklerinin kullanımı ile alakalı olarak ” En iyi kullanım için kaç çekirdek gerektiği” sorununa kısaca değinmek istedik.

Yapısı gereği DirectX ne kadar CPU cekirdeği sahibi iseniz o kadar performans alınacağını üstüne basarak açıklamıştı. Bu açıklama neticesinde farklı test merkezleri, imajlarda da göreceğiniz üzere çeşitli testler ile bu permormans grefiklerini bizler ile paylaşmış bulunmakta. Mantıken ve matematiksel olarak açıklama neticesinde ne kadar cok CPU çekirdeği o kadar güzel grafik orantısını kurmak çok zor olmasa gerek. Ama her ihtiyaca göre de alımlarımızı yapmamız pekte mümkün olmadığına göre öncelikle grafiklerimizi inceleyip sonrada hangi CPU lara ihtiyacımız olacağını da sizler ile paylaşalım.

Hyper Threading : İşlemci çekirdeğinde kaynakların etkin kullanılması ile her bir çekirdekte birden çok işlem yürütülmesinin sağlanmasıdır. Genel olarak işlemci çekirdeği iki katına çıkarılmış olur ve bilgisayarınızın özelliklerinde 4 çekirdekli bir işlemci 8 çekirdek olarak gösterilir.

  • Çekirdek bazlı performans testi
    dx12_cpu_cinebench_r15_all_cores-100647717-orig
  • DX 12 Çoklu işlem testi
    dx12_performance_simulated_cpus-100575016-orig
  • Ashes of the Singularity performans testi
    dx12_cpu_ashes_of_the_singularity_beta_2_average_cpu_frame_rate_high_quality_19x10-100647718-orig
  • Gears of War Ultimate performans testi
    dx12_cpu_gears_of_war_19x10_medium_dx12-100647959-orig

Gelelim fasulyenin faydasına.

DirectX 12 gerektiren oyunlar yaygınlaştığında nasıl bir işlemciniz olması gerekli:

Gears of War oyununun test grafiklerinde de görüldüğü üzere ilk seri Directx 12 gerektiren oyunlarda 4 çekirdek ve üstünde extra bir performans artışı olmamakta. DirectX 11 serisinde i5 6600K serisi bir işlemci cebinizi yakmadan yeterli performansı sağlayabiliyor iken DirectX 12 li oyunlara yöneldiğinizde giriş seviyesindeki ilk seri oyunlarda yeterli olacaktır. Bu da demek oluyor ki yüksek performans için i7 6700 ve üstüne yönelmeniz gerekecektir. AMD fanları için ise öneriler 6 çekirdekli yada 8 çekirdekli FX serisi işlemcileri yönelmeleri doğrultusundadır.

Herzamanki gibi sonuç olarak ne kadar bulgur o kadar köfte mevzusu burada da  karşımıza çıkmaktadır.

Bu yazımızın tüme varımına gelirsek : Bulgur => köfte => açlık => Çiğköfte mi yesek?

Leave a Comment

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir