#girisimciyenotlar (Burak Buyukdemir)

Başvuru sırasında pazarın toplam büyüklüğü sorusuna 100 birim diyip yatırım için 20 birim istemeyin. İkisinden birisi yanlıştır.

Başvuru sırasında rakibimiz yok, rakiplerimiz kötü yapıyor, biz daha iyiyiz demeyin. Rakiplerinizi saydamlıkla açıklayın ve neyi farklı yaptığınızı anlatın.

Girişiminizi 7 kelimede, 100 kelimede veya 300 kelimede açıklayabilirsiniz. Bu mümkün. Sizden 6 kelime de kimse finansal raporunuzu beklemiyor.

‘Çözdüğünüz problemi tanımlayınız’ sorusuna müşterinin ne sorunu var bunu tanımlayın. Siz nasıl çözüyorsunuz bunu anlatın. İş modeliniz sorulmuyor. Problem nedir onu anlatın

Doğrudan ve dolaylı rakipleriniz vardır. Şu anda sizin hizmet / ürününüzün aynısı olmayabilir ancak müşteriler sorunlarını mutlaka bir şekilde çözüyorlardır. Unutmayın Yemeksepeti rakibi olarak telefonu görüyordu.

Eğer birden fazla kurucu varsa lütfen tüm herkesin özgeçmişini ve detaylı bilgilerini başvurunuza ekleyin. Hatta ilk görüşmelere birlikte gidin / yapın.

Fikrinizin çalınacağını düşünüyorsanız hiç bir yere başvurmayın. Hiç bir yatırımcıya hiç bir mentöre hızlandırıcıya gitmeyin çünkü sizin başvurunuzu kabul etmezler. Kimse sizi dinlemez, yardımcı olmaz.

Tüm hayatınızda pozitif olun. Yatırımcı / Mentör görüşmelerinde de pozitif olun, savunma yapmayın, dinleyin. Kimse enerji tüketen, negatif kişilerle zaman geçirmek istemez. Para kazanmak bile önemli değildir. Sakın pasif agresif olmayın

Görüşmelere ekip olarak gidecekseniz hazırlanın. Yatırımcıların soracakları soruları internette bulabilirsiniz. Bunların cevaplarına beraber çalışın, ekip olarak harmoni içinde olun. Yatırımcı görüşmelerinde sakın birbirinizle tartışmayın.

Email atıp ‘Bizimle 1 saat yüz yüze görüşür müsünüz?’ diye sormayın. Bir sorunuz varsa doğrudan sorun. Toplantı yapmak gerekliyse konuşulacak 3 toplantı başlığını mutlaka paylaşın, mutlaka toplantınızın ajandası olsun.

Emailde cevaplanabilecek sorular için yüz yüze toplantı istemeyin. 1 saatlik toplantı aslında ‘toplantıya katılan kişi x 1 saattir’. 5 kişi katılıyorsa 5 iş saat maliyeti vardır. Emailde cevaplayanın 5 dk. sını alabilir.

Mükemmel iyinin düşmanıdır. Girişiminizin hayalinizdeki gibi olduktan sonra açmayı beklemeyin. Utanmayın ilk versiyonu hemen yayınlayın. Başladıktan sonra her gün geliştirin.

Başladığınızda herşeyin mükemmel olacağını sanmayın. Başarı, belli bir açıyla doğrusal olarak yükselen bir çizgi değildir. Bu bir yolculuktur. Başarısızlıklar dolu taşların üzerine basarak nehirin karşısına geçeceğinizi unutmayın.

Başarısızlıklardan korkmayın. Tarlanın ortasındaki korkuluklara benzerler, kuşlar korkarlar ama gerçekte korkmak için hiç bir sebep yoktur.

Bu yolculuk sırasında karşınıza hayal edemeyeceğiniz zorluklar çıkacaktır. Asla vazgeçmeyin. Başarsızlığa uğradınızda tekrar ayağa kalkın ve yolunuza devam edin. Dünya sizin hayal ettiğiniz gibidir. Şimdi başlayın.

Sitenizde info, support, yardim vb eposta adresleri varsa veya iletişim kutusu açmışsanız tüm gelen iletileri okuyun ve cevaplayın. Her ileti önemlidir. İşiniz konusunda en iyi geri beslemeyi buradan alırsınız

Müşteri yardım isteklerini tüm kurucuların her gün okuması ve cevaplaması gerekir. Bu angarya bir iş değildir. İşiniz budur. Müşterinizin ne istediğini ve ürününüz hakkında en değerli bilgiyi bu iletilerden öğrenirsiniz.

Yatırımcıyla / Mentörle olan görüşmelerinizde enerjik olun. Kısık sesle, mıy mıy konuşmayın, tane tane anlatın. İçe dönük bir ruh hali içinde olmayın. 30 dk’lık toplantının sizin gösteri sahneniz olduğunu düşünün.

Yatırımcılara, mentörlere veya iş ortaklarınıza 1 sayfa eposta göndermeyin. Çok kısa içerikle ne istediğinizi anlatın. 3 kısa paragrafta tüm herşeyi anlatabilirsiniz. Tercihen 3 cümlede anlatın Bu yazıya göz gezdirin https://buff.ly/2HjphQr

Yatırımcıya sadece yatırım ararken eposta göndermeyin, size yatırım yapmamış bile olsa düzenli olarak gelişmelerden haberdar edin. Böylece iletişiminizi daha güçlü kılmış olursunuz. Bu yazıya göz atabilirsiniz. https://buff.ly/2F6ixVD

Asla vazgeçmeyin.

Herkesi mentör olarak görmeyin. Girişimcilik için akıl alacaksanız mutlaka damdan düşme tecrübesi olan birisini seçin. Risk alma konusunda çekingen olan birisi sizi yanlış yönlendirebilir. Bir devlet memuru girişimcilik konusuna farklı bakar

Erken aşamada yatırımcıları araştırın. Doğru bir yatırımcıdan yatırım alın. Onlara başarı hikayelerini, tecrübelerini ve girişiminize ne katacaklarını sorun. Sadece para için bir yatırımcıya muhtaç olmayın.

Başarı için bir şablon yok. Daha önce başarı yakalamış olan girişimlerde gördüğünüz herşey size uymayabilir. Sektör, zaman, insanlar, makro ekonomi, rekabet, pazar ve diğer tüm değişkenler farklıdır. Kopyalamayın kendi hikayenizi yazın.

Bahane üretmeyin. Sızlanmayın. Ağlamayın. Herşey ters gidiyorsa bunlar için kimseyi suçlamayın ve sebep aramayın. Çözüm odaklı olun. Tutkunuz tüm sorunları çözecek pozitif enerji yaratsın.

Fikirinizin olması sizi hiç bir ŞEY yapmaz. Bunu hayata geçirecek enerjiniz, sabrınız ve sürekliliğiniz yoksa hiçbir ŞEY başaramazsınız. Benim de aklıma gelmişti ben de yapacaktım diye etrafta dedikodu yapar durursunuz.

Bu özellikler siz de var mı? Sebat, Israr, Süreklilik, Devamlılık, İnat, İz Bırakma

(En sevdiğim) Eğer bir yerden mesaj gelmesini bekliyorsanız işte bu ‘O’ mesaj şimdi ‘Başlayın’

Toplam adreslenebilir pazar (TAM). TAM, belirli bir pazarda yılda harcanan tutardır ve işleminizin potansiyel ölçeğini gösterir.

Hizmet adresli pazarı (SAM) – ürününüzün gerçekte ulaşabileceği TAM segmenti. SAM’iniz dahilinde, servis elde edilebilir piyasa (SOM) ne kadar büyük?

Okuma tavsiyesi – Girişimcinin yatırımcı sunumunda neler olmalı

Sabırlı olun, hiçbir zaman vazgeçmeyin, sürekli sorgulayın, soru sorun, sorunları çözün, insanları heyecanlandırın, uzun vadeli düşünün, acele etmeyin, kendinize güvenin, kazanmak için başlayın.

Fikir elma gibi kafanıza düşmez. Hergün karşılaştığınız bir sorundur. Siz de ona bir çözüm bulmuşsunuzdur. Aşık olacak bir durum yoktur. Eğer çözümünüz daha fazla kişiye fayda sağlayacaksa önemli bir başlangıç olabilir

Eposta gönderdiğiniz kişiyi tanımıyorsanız ‘Sen’ diyerek hitap etmeyin. İletinin sonunda olumlu/olumsuz cevabınızı bekliyoruz yazmayın. İsme özel olmayan anonim email atıp cevap beklemeyin. Sürekli, önceki epostamı aldınız mı diye sormayın.

Eposta gönderdiğiniz kişiyi yüz yüze gördüğünüzde ‘Email atmıştım siz de cevaplamıştınız. Yazıştık Beni hatırladınız mı?’ diye sormayın. 100’lerce email yanıtlıyor olabilir ve epostada fotoğrafınız genellikle olmuyor hatırlamaması çok doğal.

Fikir aşamasından ürün aşamasına geçerken MVP nasıl yapılır? En iyi örneklerinden bir tanesi – I’m Joel Gascoigne, and This Is the Story Behind Buffer http://lifehacker.com/im-joel-gascoigne-and-this-is-the-story-behind-buffer-1446437914?utm_medium=sharefromsite&utm_source=Lifehacker_twitter … via @lifehacker

Bir fikriniz var ve bunun çalınacağını düşünüyorsanız girişimcilik konusunu hiç mi hiç anlamamışsınız demektir, sakın böyle bir durumda yatırımcıya gitmeyin ve fikrinizi hiç kimseye anlatmayın.

Sakın yatırımcıdan NDA imzalamasını beklemeyin. Böyle bir soru sorarsanız sadece o yatırımcı değil hiç kimse sizle görüşmez.

Girişimizi değerlendirirken sakın örnek olarak çok yüksek değerli başka bir ülkenin girişimini göstermeyin. Pazar, müşteri, şartlar ve değişkenler farklıdır.

Fikir aşamasında aile ve arkadaşlar arasından fon topluyorsanız, prototipi yapacak kadar bir yatırım toplayın. Ne fazla ne az, sonra ürün ve satış aşamasına geçecek fonu hedefleyin. İlk seferde tüm yatırımı almaya çalışmayın.

Sosyal medyada gezen infografiklerden etkilenmeyin, girişimcilerin hayatları grafiklerde gözüktüğü gibi değil, karşılaştıkları zorlukları bilmeden bir akşamda başarı gelmiş gibi düşünmeyin. Hayat hikayelerini okuyun.

Tüm bildiklerinizi unutup tekrar sıfırdan öğrenebilme yeteneğini kazanın. Son 10 senede iş hayatında yaşananları hiç biri 20 yıl önce yazılan ders kitaplarında yoktu. 300 karakterin üstüne çıkıp bol bol kitap okuyun.

Yeni nesil sadece kitap okurken değil uzun belgesel seyrederken de zorlanıyor 5dk üzerindeki videolara odaklanamıyorlar. Oysa henüz beyine bilgi transferini kablosuz gerçekleştiremedik. Okumak ve seyretmek zorundasınız.

Sürücüsüz araba önümüzdeki 10 yılda nasıl bir standart haline gelecekse ve geri dönüp baktığımızda insanlar neden araba kullanıyormuş diye soracağız. Aynısı girişimcilere yatırım içinde yaşanacak. AI insanların yerine yatırım kararı verecek.

Ekibinizi kurmayı başkasından beklemeyin. Bu sizin kendi filminiz, yönetmeni sizsiniz.

Yatırım almak amaç olamaz. Bu sizi yolculuğunuzda hedefe götürecek yakıt gibidir. Yakıtınız yoksa yürüyün, bisiklete binin, otostop çekin. Yakıt bulmak sizi yolculuğunuzda gideceğiniz yere götürecek tek alternatif değildir.

Kimse size yatırım yapmıyorsa onları suçlamayın. Yatırım bulamadığınız için işe başlamadıysanız veya yarıda bıraktıysanız zaten para bulursanız da o işi yapamayacaksınız.

Girişiminizi yaptığınız projelerden birisi olarak tanımlamayın. Bu işi aşk ile yapmıyorsanız, sabah bu heyecanla uyanmıyorsanız ne yapıyorsanız bırakın. Sadece yaptığınız işe odaklanın. İki tavşanı kovalarsanız hiç birini yakalayamazsınız.

‘Bazı insanlar olmasını ister, bazıları olmasını bekler, bazıları ise oldurur.”
(Some people want it to happen, some wish it would happen, others make it happen. Michael Jordan)

Başkalarının beklentilerini, özellikle de olumsuz olanları kabul ederseniz, o zaman sonucu asla değiştiremezsiniz. Micheal Jordan

Girişimini başarıya ulaştırmak için başkalarının onayına, seni motive etmelerine, takdir görmeye ve sürekli itelenmeye ihtiyacın varsa hiç başlamadan bırak olduğu yere.

Bir haftada çalışmak için 24 x 7 = 168 saatiniz var.

Yatırımcı toplantı sonunda iletişimde kalalım diyorsa bu hayır demektir.

Dünya infilak etse duyulan son şey bir uzmanın ‘bu yapılamaz!’ diyen sesi olurdu. Peter Ustinov

Galileo’ya da gülmüşlerdi.

Girişimciler Harry Potter’da oynasaydılar sihirli güçleri süreklilik, ısrar, devamlılık, inat ve iz bırakma olurdu.

Başarı bir algoritmaysa, şans faktörünün katsayısı sizin çalışma zamanınıza ve gücüne bağlıdır. Ne kadar çok çalışırsanız şansınız o kadar artar.

Tüm hayatınızda pozitif olun. Yatırımcı / Mentör görüşmelerinde de pozitif olun, savunma yapmayın, dinleyin. Kimse enerji tüketen, negatif kişilerle zaman geçirmek istemez. Para kazanmak bile önemli değildir. Sakın pasif agresif olmayın

Girişiminiz için akıllı ve ölçülebilir hedefler koyun. Ekip olarak kesin ve belirleyici kararlar verin. Hedeflerinizi gerçekleştirmek için hızla eyleme geçin.

Ekip olarak çok işle uğraşarak yoğun ve meşgul görülmeyin. Önemli olan verimliliktir. Üretken olun. Kolaya kaçmayın kendi konfor alanınızın dışına çıkın. İşleri parçalara bölün, kolaylaştırın. Her adımı basitleştirin.

Mutlaka yaptıklarınızı ölçün ve nerede olduğunuzu takip edin. Tüm olaylara pozitif bakmayı öğrenin. Eğitiminize sürekli devam edin. Okuyun, öğrenin ve öğretin. Devamlı gelişme sizi hedefinize daha kolay ulaştıracak.

‘Bu konuda tartışmak istemiyorum hemen test edelim’ mottonuz olsun

Unutmayın tüm mentörlerin, danışmanların ve diğerlerinin fikirlerini dinledikten sonra son kararı siz vereceksiniz. Bu sizin kendi yolunuz olacak. Yürüyeceğiniz yolu kendiniz seçin.

Ürününüzün hazır olmadığını ve açmak için erken olduğunu düşünüyorsanız Amazon’un ilk sayfasına bakın. Mükemmel olmayı beklemeyin ilk versiyonunuzu hızla açın.

Ekip olarak çok işle uğraşarak yoğun ve meşgul görülmeyin. Önemli olan verimliliktir. Üretken olun. Kolaya kaçmayın kendi konfor alanınızın dışına çıkın. İşleri parçalara bölün, kolaylaştırın. Her adımı basitleştirin.

Mükemmel iyinin düşmanıdır. Girişiminiz hayalinizdeki gibi olduktan sonra açmayı beklemeyin ve asla utanmayın. İlk versiyonu hemen yayınlayın. Başladıktan sonra da her gün geliştirin. Başarısız olmaktan korkmayın

Sık gelen sorulardan. ‘Melek yatırımcı bulursam hemen işimden ayrılabilirim ve kendi projeme odaklanabilirim.’ Bu hataya düşmeyin! Hiç bir yatırımcı sizin yerinize işinizi yapmaz. Yatırım sihirli değnek değildir.

Sık gelen sorulardan. ‘Melek yatırımcı bulursam hemen işimden ayrılabilirim ve kendi projeme odaklanabilirim.’ Bu hataya düşmeyin! İşinizden ayrılmak için para arıyorsanız kimse yatırım yapmaz. Siz risk almıyorsanız yatırımcı da riske girmez

Ürününüzün hazır olmadığını ve açmak için erken olduğunu düşünüyorsanız Amazon’un ilk sayfasına bakın. Mükemmel olmayı beklemeyin ilk versiyonunuzu hızla açın.

Sık gelen sorulardan. ‘Elimden gelen herşeyi yapıyorum ama bir yere kadar oluyor.’ Bu hataya düşmeyin! Elinden gelenin en iyisi yoktur 0 veya 1 vardır. Yapın!

Eğer denersen, her şey mümkün.

Karşılaştığın engeller, tümsekler, zorluklar, kesikler ve çürükler yolculuğun bir parçası.

Eposta gönderdiğiniz kişiyi tanımıyorsanız ‘Sen’ diyerek hitap etmeyin. İletinin sonunda olumlu/olumsuz cevabınızı bekliyoruz yazmayın. İsme özel olmayan anonim email atıp cevap beklemeyin. Sürekli, önceki epostamı aldınız mı diye sormayın.

Futbol seyrederek, yorum yaparak futbolcu olamazsınız. Yenilen takımı tutmak başarısızlık tecrübesi kazandırmaz. Antrenman yapmadan kaslarınız gelişmez. Ter, göz yaşı yoksa sporcu olamazsınız. Girişimci gibi davranarak girişimci olamazsınız.

Ya tutarsa sendromu: Üst düzey beyaz yakalıların bir fikir bulup, kurucu ortakların işlerinden ayrılmadan şirket kurup, bu girişimin başarılı olacağını sanarak, bir gün işlerinden istifa edecekleri hayaliyle mutsuz ama hergün apartta yaşama durumu

Yeterli desteği alamadım sendromu: Yeni genç girişimcinin bir kişi, kuruluş, şirket veya yatırımcının onu keşfedip elinden tutup çekeceği, önünü açıp, karşılaştığı tüm sorunları çözüp onu başarının kollarına bırakacağı beklentisinin gerçekleşmeme durumu

Fikirin hiç bir önemi yok. İşi gerçekleştirmek, yapmak değerli. Aklımda bir roman fikri var bunu yazacak yazar lazım demek gibi.

Yüzme öğrenmek için mutlaka suya girmeniz gerekli sadece kitap okuyarak, film seyrederek veya başkalarının yüzme tecrübesiyle öğrenemezsiniz.

Girişiminizi kurduğunuz gün şirketinizin değerinin 0 Milyon USD mı yoksa 0 Milyar USD mı olduğunu kurduğunuz ekibin DNAsı belirler.

İlk versiyonunuz buna benzeyecek ve bu durumda açmaktan çekinmeyin.

İkinci versiyonunuz buna benzeyecek ve bu durumdan çekinmeyin. Her versiyonda geliştireceksiniz.

Her versiyonda daha iyi olacaksınız geliştirmeye devam edin.

Yatırımcınızın ofisinde girişiminizi başlatmayın, ofisini paylaşması çok incelik olabilir, ancak bu uzun vadeli sorunların kapısını aralayabilir.

Startup, tekrarlanabilir ve ölçeklenecek iş modelini aramak için tasalanmış, iş modelini bulmaya çalışan geçici organizasyonlara denir. Startup’lar büyük şirketlerin küçük modelleri değildir.

Girisiminizin açtınız ve bir alan adınız varsa eposta adresiniz genel eposta sağlayıcılar olmasın. Girişiminizi en iyi duyuracağınız yer iletileriniz olacaktır. adınız@girisiminiz dot com eposta adresini kullanın.

Kişisel epostalarınızı sakin admin, info, yardim, marketing, muhasaebe @ girisiminiziadi dot com gibi adreslerden atmayın. Girişiminizde eposta adresleme kurallarınız olsun. adiniz @ girisimizinadi dot com eposta adresinizi kullanın.

Fikirin hiç bir önemi yok. İşi gerçekleştirmek, yapmak değerli. Aklımda bir roman fikri var bunu yazacak yazar lazım demek gibi.

Yüzme öğrenmek için mutlaka suya girmeniz gerekli sadece kitap okuyarak, film seyrederek veya başkalarının yüzme tecrübesiyle öğrenemezsiniz.

Protokolun, hiyerarşinin, biat, itaat kültürünün olduğu yerde özgür düşünce olmaz, özgür düşünce yoksa inovasyon da olmaz.

Startup, tekrarlanabilir ve ölçeklenecek iş modelini aramak için tasalanmış, iş modelini bulmaya çalışan geçici organizasyonlara denir. Startup’lar büyük şirketlerin küçük modelleri değildir.

If you’re going through hell, keep going. Winston Churchill

Girisiminizin açtınız ve bir alan adınız varsa eposta adresiniz genel eposta sağlayıcılar olmasın. Girişiminizi en iyi duyuracağınız yer iletileriniz olacaktır. adınız@girisiminiz dot com eposta adresini kullanın.

Beyaz yakalı güç sarhoşluğu: çalıştıkları şirketin, posizyonun büyüklüğüyle orantılı olarak toplantı vermeyen, işbirliği, satış vb. isteklerinizi gözardı edip, kapılarında süründüren, ayrılık sonrasında sizinle kahve içme isteğiyle yanıp tutuşan duygu durumu.

Alkışlarla Yaşıyorum Girişimcileri: şirketi kurmasının üzerinden henüz 3-4 ay geçmiş, henüz fatura kesmemiş olmasına rağmen tüm başarılarını seyircilerle paylaşmak için yanıp tutuşmak, tüm konferanslarda sahne alma isteği durumu

Ömür boyu abonelik: bir müşterinin yeni kurulan girişimin hizmetini / ürününü ilk kez satın almasından sonra ilerleyen zamanlarda alacağı tüm ürünlerin bedava veya sürekli daha düşük fiyattan verilmesini bekleme durumu.

Kendi köpek mamasını yemek: bir girişimin kendi geliştirdiği ürünü hizmeti tüm çalışanlarının kullanması. Terim, köpek maması üreten Kal Kan şirketinin CEO’sunun genel kurulda ürettikleri köpek mamasını yemesinden geldiği tahmin ediliyor.

Metanet, dayanıklılık: Uzun vadeli hedefler için tutku ve azim, İrade gücü
Grit: Passion and perseverance for long-term goals, Strength of will

Startup ve şirket arasındaki fark nedir? Şirketler, müşterilerinin, sorunlarının ve gerekli ürün özelliklerinin hepsinin “bilindiği” iş modellerini yürütür. Startup veya yeni girişimler “arama” modunda çalışır ve tekrarlanabilir ve karlı bir iş modelini ararlar. – Steve Blank

Girişimciye notlar: Soru: Ürün – Pazar uyumu olunca nasıl anlayabilirim ? Cevap: Yazın en kızgın sıcağında soğuk suya atlamaya benzer, iliklerinize kadar hissedersiniz.

Başarı için bir şablon yok. Daha önce başarı yakalamış olan girişimlerde gördüğünüz herşey size uymayabilir. Sektör, zaman, insanlar, makro ekonomi, rekabet, pazar ve diğer tüm değişkenler farklıdır. Kopyalamayın kendi hikayenizi yazın.

Girişimci bir kuruluşun veya baskasinin destegiyle başarılı olmaz. Bisiklete binerken arkadan tutan arkadasin gibidirler. Dengeyi ogrendikten sonra surekli arkanda, her dustugunde yanında olacaklarini bekleme, devam edecek motivasyonunu kendi icinde bulacaksın.

Bahane üretmeyin. Sızlanmayın. Ağlamayın. Herşey ters gidiyorsa bunlar için kimseyi suçlamayın ve sebep aramayın. Çözüm odaklı olun. Tutkunuz tüm sorunları çözecek pozitif enerji yaratsın.

çok çalışmak ≠ başarı ≠ mutluluk

Başarı ve mutluluğun sözlük anlamı veya tek bir tanımlaması yok, herkes için ayrı. Çok çalışmak, başarıyı getirecek ve başarı sizi mutlu edecek tuzağından kurtulmak gerekli. Tam tersi mutlu olursanız başarı takip edecektir.

Negatif enerji, kaldıraç fiziğini kullanır az bir kuvvetle kendinden daha ağır olan tüm pozitif düşünceleri kaldırır atar. Negatif kişileri ekibinize almayın, girişiminizden uzakta tutun. Bir tanesi bile kara delik gibi enerjinizi emer.

Evereste tırmanmak eğlenceli değildir, tırmanan dağcılar bir çok zorlukla karşılaşırlar. Güle oynaya çıkmazlar, ölümle burun buruna gelirler. Zirveye ulaşıp, geri dönüp, toparlandıklarında tekrar zirveye çıkmak için fırsat ararlar.

Her ne yapabilir ya da hayal edebilirsen, başla ! Cesaretin içinde deha, güç ve sihir vardır.” GOETHE.

Büyük şirketlerden korkmayın. Sizin ne yaptığınızı anlamaları ve harekete geçmeleri arasında girişimin başarılı olacağı kadar yeterli zaman vardır. Çoğu zaman ne yaptığını anlamayacaklar veya harekete geçen yönetici sürekli değişecektir.

Türkiye’de akla gelen ilk girişim fikri. Açık ara önde. ‘Halı Saha maçlarının online rezervasyonu ve planlaması’

Practice does not make perfect. Perfect practice makes perfect.

Inovasyon kurumlarda icra kurallarıyla karşı karşıya kaldığı için yaşamıyor. @AlexOsterwalder

* planı yap
* çıktıları kontrol et
* (kesinlikle!) başarısız olma
* geleceği geçmişe bakarak tahmin et
* mevcut iş modellerini kullan

Yeni baş belamız: Bad Rabbit Ransomware….

Bir süredir sakin giden ve ne zaman patlayacak diye beklemede olduğumuz Ransomware denilen fidye yazılımlarına bir yenisi daha eklendi. Avrupa çapında yaygın bir fidye saldırısı, orman yangını gibi Avrupa çapında yaygınlaşıyor ve son birkaç saat içinde başta Rusya, Ukrayna, Türkiye ve Almanya olmak üzere 200’den fazla büyük organizasyonu etkiledi.

” Bad Rabbit ” yazısı, kurbanların sistemlerinin kilidini açmak için fidye olarak 0.05 bitcoin (~ 285 $) talep ederek, şirket ağlarına yönelik yeni bir Petya benzeri hedefli fidye saldırısıdır.

Kaspersky tarafından sağlanan ilk analizlere göre, fidye yazılımı, sahte Adobe Flash oynatıcı yükleyicisini kullanarak, kurbanlara farkında olmadan kötü amaçlı yazılım yüklemelerini sağlamak için, sürücü tarafından indirilen saldırılar yoluyla dağıtıldı.

Bad Rabbit ransomware, virüs bulaşmış bilgisayarlarda RSA 2048 algoritması ile dosyaları şifrelemek için DiskCryptor, açık kaynaklı tam sürücü şifreleme yazılımı kullanır. Bundan önceki şifreleme yazılımlarında olduğu gibi dosyalarınız açılamaz ve kullanılamaz hala gelmektedir.

bad-rabbit-3-1

Yukarıda gösterilen fidye notu, mağdura Tor ağı içerisindeki bir web sitesine giriş yapmasını ve şifre çözme fiyatının 40 saatlik süre bitmeden once ödenmesini devamında sağlanacak şifre ile (encryption key) dosyalarını tekrar kullanıma açabileceğini belirtir.

Ransomware Saldırılarına Karşı Kendinizi Nasıl Koruyacaksınız?

Kaspersky , kötü amaçlı yazılımların ağınız üzerinden yayılmasını önlemek için WMI* hizmetini devre dışı bırakmanızı önerir .

Çoğu Ransomware zararlı e-postalar, tehlikeli reklamlar, üçüncü partı kötü amaçlı yazılımları ağınızda yayar.

Bu nedenle, bir e-posta üzerinden gönderilen bilmediğiniz belgeleri açarken ve bu belgeyi gönderen kaynağı tanımıyor iseniz bu belgelerdeki bağlantıları tıklatırken her zaman dikkatli olmalısınız.

Ayrıca, üçüncü parti kaynaklardan herhangi bir uygulamayı indirip kurmadan önce uygulamanın ve resmi sayfalarının yüklemeden önceki yapılan incelemeleri ve yorumları okuyun.

Değerli verilerinizi daima güvende tutmak için kopyalarını her zaman bilgisayarınıza bağlı olmayan harici bir depolama aygıtı haline getiren iyi bir yedekleme ortamı bulundurun.

Sisteminizde iyi ve etkili bir anti-virüs güvenlik paketi çalıştırdığınızdan ve güncel olduğundan emin olun.

Ccleaner Kullanıcıları: Kişisel verileriniz tehlikede olabilir..!

Bilgisayar korsanları, popüler PC temizleme aracı olan CCleaner’i ele geçirdi. Programdaki güvenlik açığından faydalanan Hackerlar, milyonlarca kişinin korkulu rüyası olan Ransomware ve Keyloggers gibi fidye yazılımlarının kontrolsüz biçimde indirilmesine neden olabilir.

CCleaner, Londra merkezli yazılım şirketi olan Piriform’un çatısı altında olan bir dosya temizleme programı. Prag merkezli Anti-virüs devi Avast, Piriform’u Temmuz ayında satın almış ve 130 milyonun üzerinde kişinin CCleaner kullandığını belirtmişti. PC ve Android telefonlar için haftada 5 milyon kez indirilen CCleaner, bilgisayar korsanlarının saldırısına uğradı.

Öyle ki, Ağustos ortasından Eylül ayı ortasına kadar CCleaner’ı indiren veya güncelleyen herkes farkında olmadan kötü amaçlı yazılım da indirmiş olabilir. Avast’ın kendi rakamlarına göre, etkilenen yazılımı 2.27 milyon kişi çalıştırdı ancak şirket, kullanıcıların paniklememesi gerektiğini söyledi.

Şirket, Ağustos ayında çıkan iki programın ele geçirildiğini doğrularken, CCleaner v5.33.6162 ve CCleaner Cloud v1.07.3191 sürümlerine sahip kullanıcılara 15 Eylül’de yayınlanan yeni sürümleri indirmeleri uyarısı yapıldı. CCleaner otomatik olarak güncellenmiyor, bu yüzden sorunlu versiyonu kuran her kişinin yazılımı silmesi ve yeni bir sürüm yüklemesi gerekecek.

Piriform, yaptığı açıklamada endişeleri hafifletmeye çalıştı. Başkan Yardımcısı Paul Yung yaptığı açıklamada, söz konusu sürümlerin piyasaya çıkmadan değiştirildiğini, sorumluları bulmak için yoğun bir çalışma sarf ettiklerini belirtti.

Güvenlik firması Cisco Talos’a göre, kullanıcılar ‘CCleaner’ ın son sürümüyle birlikte zararlı yazılımları da indirmiş olabilir. Program içine yerleştirilen kötü amaçlı yazılım, bilgisayar korsanlarının kullanıcıların bilgisayarlarına erişerek kişisel verilerini veya kimlik bilgilerini çalmasına neden oluyor.

Araştırmacılar, “CCleaner’in son sürümünde bulunan zararlı yazılımın 11 Eylül 2017’ye kadar programın içinde barındığını tespit ettik” dedi.

Talos araştırmacısı Craig Williams, CCleaner sürümündeki virüsün ‘NotPetya’ vakasına çok benzediğini söyledi. Geçtiğimiz Haziran ayında popüler bir muhasebe yazılımının içine yerleştirilen ‘NotPetya’ virüsü, birçok kullanıcının kişisel verileri tehlikeye atmıştı.

Kaynak : Tamindir.

20 Yılı aşkın bilgi ve tecrübeyi bilgisayar teknik servis hizmetine çevirdik.

Bir bilgi işlem firması, başka bir tabir ile teknik servis tarafında ihtiyacınız olan ve bu sektörde çözüm aradığınız hemen her konuda destek yada bilgi alabileceğiniz, işlerinizin minimum seviyede aksamaya uğrayarak sorunlarınızın çözüme ulaştırılacağı bir teknik servis yapısı ile uzun zamandır ertelediğimiz hizmetlerimizi öncelikli olarak Avcılar ve çevresinde başlatmış bulunmaktayız.

Continue reading “20 Yılı aşkın bilgi ve tecrübeyi bilgisayar teknik servis hizmetine çevirdik.”