Oyun Bilgisayarı alırken Oyuna Gelmeyin..! – 2

Özellikler ve Fiyatlar : 

Yazımızın ikinci bölümünde yine bilimsel hesaplar matematik ve atom parcalamaya girmeden basit olarak özellikler ve çeşitliğin nelerden kaynaklandığını açıklamaya calışacağız. İlk yazımıza başladığımızda bir hışımla bilgilendirip yanlışlıkların önüne geçmek istemiştik. Fakat yazmaya çalıştıkça konunun o kadar çetrefillenip uzayacağını da düşünmedik. Anakartı anlatmak istesek RAM e dokunmak gerekecek. Ekran Kartı desek Fps i açıklamak ve neden %100 Fps artışına yaramayacağını işletim sisteminden tutunda kullandığınız diske kadar tek tek değinerek açıklamak gerekecek. Biz yine en basit dille kısa yoldan amacımıza gidelim. Ki akılda kalan sorulara da gerektiğince cevap vererek bilgilendirmemizi yapalım.

VGA-2VGA-1

Yukarıda yan yana iki farklı ekran kartı görüyorsunuz. Merdivenaltı diye tabir ettiğimiz ve pazarlama hilelerini iyi kullananlar için en iyi örneklerden birisidir bunlar. Her iki ekran kartıda 2GB bellek kapasitesine sahip her ikiside ayni tip anakartta çalışır. Bilgisayarda ekran kartı özelliklerine baktığınızda ikiside 2GB Bellek gösterir. Konu hakkında yeterli bilgisi olmayanlar için en tehlikeli para tuzaklarından birisidir. Çünkü bir tanesi piyasadan 170-200TL gibi fiyata alınabilirken diğeri 700-900TL gibi fiyatlara alınabilmektedir. Özellikle sistem özelliklerinde yine yanıltıcı bir bilgi olan ekran kartı belleği ve sistem belleğinin toplam mikatı olan Toplam Kullanılabilir Grefik Belleği (Total Available Graphic Memory) kullanıcıları yanıltmaya yönelik önemli bir durum olarak kullanılabilmekte. Çünkü ekran kartı belleğiniz 2GB ise satıcı size 4GB ekran kartı verdiğini iddia ederek ve aşağıdaki görseli de kullanarak sizi kandırma yoluna gidebilir.

Vga-Prop

Gelelim FPS olayına. Bu terimin açılımını, nelerin etkilediğini nasil islediğini hatta kimin icat ettiğini bile genç arkadaşların bildiğine eminim. Çünkü oyunlarda bilmek istedikleri ve yüksek görmek istedikleri en önemli değer Fps. Bir bilgisayarda Ekran Kartı Fps için ne kadar önemli ise işlemci, ram hatta kuzey köprüsü bile o denli önemlidir. Bilgisayarınız aşırı ısınıyor ise sistemin düzgün çalışmayacağını hepimiz çok iyi biliyoruz. Bu nedenle de Fps in düşeceğini de. Şu duruma göre ekran kartınız gelmiş geçmiş en iyi ekran katı olabilir ama anakartınız düşük özellikli ve veri yolu yavaş ise yada windowsunuzda virüs veya trojan sorunları varsa ki oyun bilgisayarlarının %90 lık kısmında arkada işlemciyi sömüren bu tip bir sorun mutlaka bulunmakta, o taktirde oyundaki Fps değerlerinin düşük olması çok normal.

Bu yazımızda da bileşenlerden birisi olan ve istismara en çok açık parçalardan birisi olan ekran kartı konusuna kısaca değinmeye çalıştık. Yazımızın başında da belirtmeye çalıştığımız gibi kartların üzerinde bulunan bakır veri yollarının bileşenlerine kadar değinilebilir ama bizim amacımız yanlış bilgileri temizleyerek istismara açık konularda bilgilendirme yapmak. Bu nedenle de kaçırdığımız noktalarda lütfen sizlerde katkıda bulununuz.

Leave a Comment

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir