KOSGEB ve Destek Sahtekarlarina Dikkat!!!

Ülkemiz genelinde dönem dönem yapılan geliştirme ve iyileştirmeler ile arttırılan yada düzenlenen girişimci destekler, AR-GE destekleri vb konular gündeme geldikçe kolay para vaadi ile sahtekarlıklar artmaktadır. Firma olarak Kosgeb ve Tubitak AR-GE destekleri konularında da danışmanlık hizmetleri yürüttüğümüz için bu tip durumlar ile karşılaşan kişiler ile de oldukça fazla karşılaşmaktayız.

Peki bu sahtekarlık sistemi nasıl yürütülüyor ve nasıl kandırılıyorsunuz ?

Öncelikle malum yollardan en ufak Kosgeb iletişimi, AR-GE başvurusu vs yaptığınızda kayda giren e-posta adresleriniz yada telefon numaralarınız yine bu malum kişilerin eline geçmekte. Bu vasıta ile başta kibar konuşan bir bayan yada her tarafı Kosgeb vs logolari ile süslü güzel bir e-posta ile adınıza desteklerden faydalanabilmeniz için minimum cazip tutar olan 50.000TL yada 100.000TL hibe çıktığı bilgisi iletiliyor. Bu noktada doğal olarak böyle bir işlem ile uğraşmaya başladığınız ve medyada yapılan eksik bilgilendirmeler sonucu yanlış anladığınız hibe nin piyango gibi önünüze geldiğine sevinerek şaşkınlık içerisinde sorular sormaya ve ilgilenmeye başlıyorsunuz. Arada güzel ve bol sıfırlı rakamlar geçen konuşmanın devamında kilit noktaya geliniyor.

Adınıza tanımlanmış olan hibeden faydalanabilmeniz için yasal masrafları ödemeniz ve belli ve alacağınız para karşılığında cüzi tutar parayı yatırmanız sonucunda hibeyi alabileceğiniz belirtilmektedir. İşte sorun bu noktada başlamaktadır. Eğer konuya hakim değil yada ani bir karar ile bu şekilde bir işlemi kabul ettiğinizde sizde bu dolandırıcılığın kurbanı olmuşsunuz demektir. Çünkü hiçbir T.C. Devleti desteğinde masraflarını öde paranı yada desteğini al yapısında bir sistem işlememektedir. Belirli AR-GE destekleri dışında işleminiz onaylandığı gibi hibenin yada desteğin ödenmesi gibi bir durum asla olmamaktadır! Bu durumlarda bile teminat mektubu gibi kurulu onayı gibi belirli süreçlerden geçtikten sonra başvurunuz karşılığı almayı beyan edeceginiz ürünlerin teminat mektubunuz karşılığı bir oranda nakit para alabilmektesiniz.

Kosgeb ödenek süreçleri daha farklı işlemektedir. Öncelikli mantık zaten “Paranız yok ise Kosgeb’e başvurmayın dır”. Evet mantiken adı destek olan ve hibe olarak para verilen bir sistemde iş kurmak için param var ise neden Kosgeb’ e geleyim gibi bir soru oluşmasına rağmen bu mantığın karşılığı olarak Kosgeb harcamalarınızın %60 yada 70 i oranında size geri ödeme yaparak gelişebilmenize “destek” olmak amaçlanmaktadır. Fakat buda kolay bir süreç değildir. Eğitim almanız, başvuru dosyanızı sisteme girmeniz, alacağınız ürünleri kalem kalem belirlemeniz, pfroforma fatura yada fatura ve yapmış olduğunuz ödemeyi beyan edebilmeniz için banka havalesi veya kredi kartı slipi ile beyan etmeniz, kurul karşısında değerlendirmeye alınmanız ve başvurunuzun onaylanması sonucunda ödeme dönemleri içerisinde hibe ve destekleriniz dağıtılmaktadır. Medyanın duyurularında başvurun-paranızı alın gibi bir manzara sergilenmektedir. Durumun uzaktan yada yakından bu açıklamalar ile alakası yoktur. Fakat yine yukarıda açıkladığımız koşulları yerine getirdiğinizde başvurunuzda onaylanan kalemler karşılığı tutar kesinlikle ödenmektedir. Özellikle Kosgeb kapsamında işletme giderleri başlığı altındaki kira ve personel desteği kalemi kesinlikle yeni bir işletme için oldukça iyi bir destektir.

Kısacası açık ve net olarak belirtmek gerekir ise ASLA yukarıdaki şartları yerine getirmeden kimse kiseye ne para nede hibe vermemektedir. Özellikle iş kuracaksanız alın size nakit para gibi bir sistem yoktur.

Leave a Comment

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir